Eenvoudig contact met groot effect

Door Tessa Totaaltheater // oktober 12


Mijn onderzoek naar ‘contact maken’ duurt eigenlijk al jaren. Als klein meisje was
ik al verbaasd over hoe mensen soms dingen zeggen die niet kloppen met wat ze uitstralen.

De opleidingen die ik volgde (dans-, stem-, speltherapie en opleiding tot contactclown) zijn erg waardevol geweest voor dit onderzoek. Ik ben bezig geweest met analyse van stem en lichaamstaal.
Ik was al heel vroeg geïnteresseerd in gelijkwaardig zijn, in aandacht hebben voor de ander.

Deze interesse is gebleven. In alles wat ik doe is afstemmen, contact maken, jezelf uiten en communiceren de basis.
Ik kreeg steeds vaker de vraag, hoe doe jij dat toch? Eigenlijk zou mijn antwoord
moeten zijn ‘gewoon’. Want wat ik doe is eigenlijk afstemmen in alle eenvoud. Zon-
der verwachting, zonder extra’s, zonder wil en zonder wens.


‘’Maar hoe doe ik dat eigenlijk?’’

Omdat ik deze vraag veel kreeg ontwikkelde ik een training waarmee ik diverse groepen een inkijkje geef in deze methode van contact maken.

Zorgprofessionals, leerkrachten, hulpverleners, pedagogisch medewerkers, kindercoaches boeken verschillende contact-trainingen omdat ze het grote belang zien van een vriendelijk en eerlijk contact. Ze merken dat ze hierdoor meer inzicht krijgen in hun cliënten/leerlingen.

Deze training is gebasseerd op 7 belangrijke aandachtspunten. Deze 7 punten van aandacht gebruik ik om contact te maken – af te stemmen – te communiceren. Ik vind het geweldig om dit te kunnen delen met anderen.

Ik krijg vaak terug dat deze stappen een veiligheid geven in contact. Voor de gever maar ook voor de ontvanger.


‘’Veiligheid in contact voor mensen waarbij contact maken niet vanzelfsprekend is.’’

Je zult merken dat zelfs bij mensen waar contact maken niet zo vanzelfsprekend is
(denk hierbij aan mensen met een ernstig verstandelijke beperking of mensen met
dementie) met behulp van deze 7 aandachtpunten het contact zou kunnen verdiepen.

Ik hoor in de trainingen en zie in mijn praktijk dat veel mensen erachter komen dat deze 7 aandachtspunten zo simpel zijn…. Maar dat ze op sommige momenten ineens moeite hebben met het uitvoeren van deze 7 punten van aandacht. In dit boekje lees je hoe dat komt.

Ik wil graag benadrukken dat ik deze manieren van contact altijd inzet, of ik nou thuis ben of werk met kinderen, volwassenen, ouderen, groepen of 1 op 1. Het is voor mij een manier van leven geworden.

Op de momenten dat ik merk dat het contact stroef verloopt dan kan ik vaak via
deze 7 punten analyseren wat daar de oorzaak van is.

Wil jij meer weten over mijn visie? Download dan hier mijn gratis boekje.