wensenkring in de klas

Door Tessa Totaaltheater // december 6

Wensingkring Kerst

Wensenkring

Algemeen: Tijdens deze oefening geven we een wens aan elkaar. Deze oefening gebruik ik al jaren rondom de kerstdagen. Ik krijg hier veel gave reacties over. Leerlingen vragen zelfs of ze de oefening vaker mogen doen. Ik krijg terug van leerkrachten dat leerlingen meer rust ervaren gedurende de dag, dat ze enthousiast bezig zijn om wensen te zoeken en dat ze meer aandacht hebben voor elkaar.

Doel  Aandacht hebben voor een ander. Concentratie oefening. Stemvorming, inleving/
beleving kerstgedachte, luisteren naar elkaar.

Onderbouw

Lees eventueel het mooie boekje: De engel die geluk bracht
Voorbereiding: Leer de kinderen het korte liedje, zing steeds mee met het korte liedje.

Tekst: Want met de kerst gaan lampjes branden, heel de wereld staat in ‘t licht. We geven wensen aan een ander, dat brengt een lach op het gezicht.

Voorbereiding: Denk tijdens de instrumentale stukken eens na over waar je super blij van wordt.

Opdracht: Ga in een kring staan, maak de klas donker en geef een lampje door. Het lichtje wordt doorgegeven tijdens de instrumentale stukken.  Als je het lichtje krijgt mag je vertellen waar je blij om bent!  Als er gezongen wordt dan zingt iedereen mee, het lichtje blijft bij degene die het op dat moment in zijn/haar hand heeft. Als je bent uitgezongen dan mee je het lichtje aan de volgende.

Middenbouw

Voorbereiding: lees eventueel Het mooie boekje De engel die geluk bracht.

Voorbereiding: verzamel verschillende mooie wensen ( je mag inspiratie opdoen uit boeken,  samen bespreken en verzinnen, gedichten lezen, ouders vragen of via internet googelen). Maak samen kleine wensentegeltjes of wensen kerstballen en hang deze in de kerstboom of geef ze weg tijdens de kerstmarkt.

Opdracht: Maak de klas donker en ga in een kring staan. Geef bij de instrumentale stukken een lichtje door, de kring rond. Als je het lichtje geeft aan je buur geef je daar een mooie wens bij.
( Wat wens jij je buurman/ buurvrouw toe?). De leerlingen zullen door de eerdere opdracht meer inspiratie hebben om een wens te verzinnen. Als het liedje weer komt dan zing je mee, het lampje
blijft tijdens het zingen bij degene die hem op dat moment in zijn/haar hand heeft.

Bovenbouw

Voorbereiding: Verzamel verschillende mooie wensen ( uit boeken, gedichten, ouders  of van internet) maak samen kleine wensentegeltjes of wensenballen en hang deze in de kerstboom of geef ze weg tijdens de kerstmarkt of aan de ouderen uit het dichtbijzijnde verzorgingstehuis.

Voorbereiding: Laat de groep staan in de kring en zorg dat iedereen 5 briefjes krijgt. Ze mogen pas bij de volgende opdracht op deze 5 briefjes een wens schrijven. Een wens voor de linker buur, de rechter buur, iemand uit de groep, voor iemand uit je gezin en voor jezelf.

Opdracht: Laat alle leerlingen eerst tot rust komen en nadenken wat ze deze 5 mensen wensen. Ze mogen daarbij gaan zitten op hun plek. Je kunt bij dit proces vast 1 keer het instrumentale muziekstuk afspelen. Benadruk dat het een
persoonlijke, positieve wens moet zijn. De voorbereidingen die jullie eerder hebben getroffen zullen nu een grote hulp zijn. Ze zijn geïnspireerd en zullen makkelijker een wens bedenken. Uiteraard mogen ze daar nu ook nog even naar kijken. Let op: Ze hoeven de wens nog niet op te schrijven, alleen over nadenken.
(prachtige opdracht waarin ik vele mooie wensen voorbij heb zien komen, bijvoor-
beeld: Ik wens dat jij snel minder verdrietig bent over het doodgaan van je oma, ik
wens dat je operatie goed gaat, ik hoop dat jouw vader snel weer thuis komt)

Opdracht: Ga weer staan in de kring zoals net.  Doe nu de ingezongen muzikale versie aan.
In het liedje hoor je 5 instrumentale stukken, tijdens elk instrumentale stuk schrijf je de bedachte wens wens op voor 1 van deze 5 mensen. Als er gezongen wordt dan geef je het wensje aan deze persoon. ( de wens voor je familielid neem je mee naar huis)

Kerst is een bijzonder tijd waarin we allemaal de nadruk kunnen leggen op geven ipv op ontvangen.

Dansen in een kring/cirkel:

De cirkel/ kring is het symbool van eenheid, heelheid en oneindigheid. Ook is een cirkel het symbool van de absolute vrijheid, door niets gebonden.

De eerste dansen waren cirkeldansen, zij brachten de mens in trance en gaven een gevoel van heelheid.  Je ziet cirkeldansen in vele culturen. In mijn workshops maak ik gebruik van de kring/cirkel. Samen verbonden zijn, samen een eenheid vormen. Zonder jou is de cirkel niet compleet. Jij bent netzo belangrijk als de ander.

Ik wens iedereen een prachtige kerst. Samen met je lieve familie en/of vriendenkring.

Groet Tessa Kortenbach

De begeleidingsband is ingespeeld door muziekdocent Mark van de Mierden!