Liedje en Dansje in de klas Look at me

Door Tessa Totaaltheater // oktober 23

Gratis Liedje en dansje LOOK AT ME

Algemeen:  Er wordt mij vaak gevraagd of ik specifieke liedjes/ bewegingsliedjes wil maken. Dit liedje heb ik geschreven voor een internationale school. De eisen waar het liedje aan moest voldoen waren hoog: Liedje moet in het Engels zijn, kinderen moeten als vanzelf gaan bewegen, het thema moet kleding zijn, de leerkrachten moeten er makkelijk mee kunnen werken, er moeten korte dansjes worden gemaakt en het zou leuk zijn als het resultaat gebruikt kan worden voor een voorstelling.
Hoe werkt dat bij mij: Dat was een hele waslijst aan wensen. Als ik teveel ga nadenken over de verwachtingen dan zou er niets in mijn hoofd opkomen. Ik zou mij richten op mijn verstand en ik weet zeker dat ik vast zal lopen, blokkeren! Dat is niet de weg voor mij. Bij het krijgen van zo’n bijzondere opdracht moet ik me zo leeg mogelijk maken. Ik moet me inleven in het kind. Wat beweegt een kind, wat maakt vrolijk. Hoe meer ik experimenteer en dikke fouten maak hoe sneller er een idee ontstaat. Ik zorg voor zo min mogelijk oordeel vanuit mijn hoofd en richt me alleen op enthousiasme en doorgaan! Ik speel met de kinderen om mij heen, ik zing ter plekke teksten en melodielijntjes en zomaar uit het niets is het liedje daar.
Hierbij voor iedereen het lesplan om dit liedje tot een leuke presentatie te maken. Het is geschikt voor kinderen van groep 1 tot en met groep 4.
Voorbereiding
Doel: Voorbereiding, inleving. Opdracht: Laat de kinderen allemaal extra sokken meenemen naar school. ( Met deze sokken gaan we dansen)
Inleving
Doel: Inleving in het thema, voorbereiding voor het liedje en de Engelse taal. Opdracht: Zoek afbeeldingen van sokken, schoenen, shirt, rok, Socks, shoes, shirt en skirt. Benoem deze plaatjes in het Nederlands en in het Engels.
Experimenteer met bewegingen
Doel: Ideeën ontwikkelen, inspiratie krijgen, observeren, leiden en volgen. Opdracht: Ga staan in een kring. Geef 1 van de 4 afbeeldingen door, degene met de afbeelding mag een beweging bedenken. De rest doet de beweging na.  Als je de schoenen/sokken afbeelding doorgeeft moet het een beweging zijn van de voeten, als je het plaatje van het shirt doorgeeft moet het een beweging van het bovenlichaam zijn en als je de rok doorgeeft dan moet het een dansje of beweging met je benen/billen, buik worden.
Oefenen zang
Doel: bevorderen van zelfvertrouwen, samenwerken, presentatie ontwikkeling. Opdracht: Laat de kinderen meezingen met alle coupletten en voer terwijl je zingt lekker vrij bewegingen uit met het kledingstuk waar je over zingt. (laat bij elk nieuwe couplet het juiste plaatje zien)
Dansje voor de presentatie
Doel: Ontwikkelen van twee korte dansjes die worden gedanst op twee instrumentale stukken. Opdracht: bedenk twee kleine dansjes van vier keer acht tellen die de kinderen allemaal tegelijk uitvoeren. Na het couplet van de sokken het eerste dansje met de handen. ( zwaai sokken dansje)
Het tweede dansje komt na de schoenen. Je maakt een dansje van vier keer acht tellen met je voeten. ( voeten schoen dansje)
Resultaat te gebruiken voor een voorstelling
Couplet zingen! En laat de sokken aan je handen zien ( houd het plaatje van de sokken omhoog)
Look at me, look at me Look my hands, can’t you see
Look at me, look at me Look my hands, can’t you see
One sock left and one sock right Come let’s wave until the night
Instrumentaal 4 keer 8 tellen
Bedenk zelf (of met de kinderen) een zwaai dansje van 4 keer 8 tellen
Bijvoorbeeld:
Zwaai hoog rechts, hoog links, zwaai laag rechts, zwaai laag links (2 keer 8 tellen)
draai je armen als een molentje van rechts over je hoofd naar links en weer terug ( 2 keer 8 tellen)
 
Couplet zingen en laat voeten zien (houd het plaatje schoen omhoog)
Look at me, look at me Look my feet, can’t you see
Look at me, look at me Look my feet, can’t you see
One shoe left and one shoe right Come let’s dance until the night
Instrumentaal 4 keer 8 tellen
Bedenk een ‘’voeten schoenen’’ dansje van 4 keer 8 tellen
Bijvoorbeeld:
Draai rondje ene kant draai rondje andere kant
Twist met je voeten
Draai rondje ene kant draai rondje andere kant
Twist met je voeten
 
Couplet: Alleen jongens (meisjes laag zitten op hurken en houd plaatje shirt omhoog)
Look at me, look at me Look my shirt can’t you see
Look at me look at me Look my shirt can’t you see
This shirt is cool, this shirt is bright Come let’s break until the night
Instrumentaal 4 keer 8 tellen
Jongens mogen zelf bedenken – break dance/robot/zwaaien (meisjes laag zitten op hurken)
 
Couplet: Alleen meisjes (jongens laag, zitten op hurken) houd werkmateriaal plaatje skirt omhoog)
Look at me, look at me Look my skirt can’t you see
Look at me look at me Look my skirt can’t you see
This skirt is nice, this shirt is white Come let’s swing until the night
Instrumentaal 4 keer 8
Meisjes dansen met hun rok – mogen ze zelf bedenken (jongens laag zitten op hurken)
Couplet: samen herhaal couplet 1 
Look at me, look at me Look my hands, can’t you see
Look at me, look at me Look my hands, can’t you see
One sock left and one sock right Come let’s wave until the night
Instrumentaal 4 keer 8 tellen
Zwaai lekker hard naar het publiek en loop langzaam zwaaiend weg.
 
Oefen voor de voorstelling
Doel: Leren presenteren, samenwerken. Jezelf laten zien en horen. Je mag er zijn. Opdracht: Oefen het dansje en liedje een week lang twee keer per dag. Als welkom en afscheid. Je zult zien dat het vanzelf beter gaat. Benoem vooral steeds de dingen die zo mooi zijn. De groep zal dit oppikken!
foto gemaakt door:  Christina Bakuchava