Vriendschap voor peuters en kleuters

Door Tessa Totaaltheater // oktober 2


Vriendschap voor peuters en kleuters
De kinderboekenweek heeft dit jaar een geweldig mooi thema. Vriendschap. Ik merk in mijn praktijk dat het een periode is van veel creativiteit op scholen. Er wordt veel gelezen, kunst gemaakt, poëzie geschreven, gedanst en gezongen. Ook zie ik veel scholen naar voorstellingen gaan. Dit maakt me blij. Stralende kinderen die een thema werkelijk kunnen beleven. Hierbij stuur ik weer een leuk liedje mee die je samen met je groep fijn kunt zingen. ( kijk maar eens op de link hieronder hoe enthousiast deze kleuters aan het zingen zijn, super leuk)
Danstip: 
Geef elkaar tijdens het refrein een hand en wieg samen vrolijk als groep heen en weer. Of wieg twee aan twee. Zing natuurlijk uit volle borst mee!
Wat is vriendschap eigenlijk voor jong kinderen?
De beleving van vriendschap is over het algemeen afhankelijk van leeftijd en de sociale ontwikkeling van het jonge kind. Peuters spelen nog niet echt samen, ze spelen naast elkaar en hebben veel verschillende ‘vriendjes’. Van echte vriendschap, waarbij je samen deelt en elkaar dingen vertelt, is in de meeste gevallen in deze leeftijd nog geen sprake. Kleuters krijgen al meer voorkeur met wie ze graag spelen. Ze kunnen zelfs het ene moment erg direct en boos zijn en het andere moment weer de liefste vrienden zijn. In de jaren na deze soms onstuimige fase krijgt vriendschap langzamerhand meer inhoud. Tot een jaar of 8 kunnen kinderen zich nog best moeilijk inleven in anderen en echt rekening houden met elkaar. Vanaf deze leeftijd nemen hun sociale vaardigheden snel toe en ontstaan er fijne vriendschappen.
 
De kleuters in dit filmpje zingen prachtig over hun klas en over hun vrienden.