Magisch moment

Door Tessa Totaaltheater // januari 29

Daar zat ik aan tafel in een verzorgingshuis in Lochem.  Als stagebegeleider van de studenten van de muzemantel moest ik observaties doen. Ik voelde me zo blij wat deden ze het allemaal mooi, wat waren ze lief en aandachtig en wat brachten ze bijzonder mooie kunst voor de ziel. ( liedjes, verhalen, theater, zintuigen prikkeling)

Op het moment van de foto was ik aan het luisteren naar 1 van de stagiaires, ze las een mooi verhaal voor waar de vrouw aan de overkant van de tafel met aandacht naar luisterde. Naast deze dame zat een meneer, ik ging rustig naast hem zitten, keek naar hem, ik probeerde contact te maken maar hij keek niet terug. Hij staarde recht vooruit en was stil.
Wauw ik was blij te zien hoe prachtig het contact was tussen mijn student en de dame. Ze spraken over herinneringen, over de manege, over het leven van vroeger en nu.
Ineens voelde ik naast me iets gebeuren, de meneer die de hele tijd voor zich uit staarde begon te bewegen, hij bewoog langzaam, trillend maar toch doelgericht. Ik keek naar hem en zag dat hij bewoog naar mijn hand. Het duurde een tijdje voor hij mijn hand te pakken had, ik bleef stil zitten, keek naar hem en liet het gebeuren.
Mijn hand leek iets dat hij nog nooit eerder had gezien of misschien was het ook wel iets dat hij veel vaker had gezien. Hij heeft minutenlang mijn hand onderzocht, mijn vingers gevoeld, geaaid, gedrukt, gezien, gedraaid en bekeken. Ineens bracht hij mijn hand naar zijn mond en kuste een aantal keer mijn hand. Een moment van hart contact!
Wat het mij mij deed was geweldig. Ik was geraakt en ontroerd.
Ik zeg zovaak in mijn trainingen….je hoeft niets bijzonders te doen, je hoeft er alleen maar te ZIJN. Deze situatie is precies wat ik bedoel. Ik deed niets! Een paar minuten daarvoor deed ik mijn best om contact te maken…en nu deed ik helemaal niets! En er gebeurde iets magisch.
Een prachtig mooi contact dat voor meneer en mij de dag bijzonder heeft gemaakt.
Met dank aan Guido Bogert die dit magische moment heeft vastgelegd.