de verborgen boodschap

Door Tessa Totaaltheater // mei 4


Een verhaal over vrijheid. Samen met mijn vader, moeder, broer en zus maakten wij na het eten muziek. Mijn moeder op de gitaar, mijn vader neuriënd aan de afwas, mijn broer en zus op de maat mee tikken met blokken en ik zong.  We speelden bijna alle liedjes uit de map… Van Boudewijn de Groot tot the Beatles.

Een aantal jaar geleden vond ik een gedeelte van deze oude zangmap weer terug. Ik zong alle liedjes …maar bij het lied ‘Donna Donna’ rolden de tranen over mijn wangen. Het bracht me direct bij mijn herinneringen aan vroeger, maar ook, ineens, bij het zingen van dit lied kwam het binnen….de boodschap die voor mij al die jaren verborgen was geweest. Ineens snapte ik waar dit lied werkelijk over gaat! En wauw wat kwam dat inzicht op het juiste moment.
Luister maar naar de boodschap zoals ik hem ervaar.

Zweef, zoals ook een zwaluw kan. Niemand heeft jou gezegd dat jij een kalf moet zijn, een kalf dat vastgebonden wordt en naar de slachtbank wordt gebracht. Jij hebt een keuze, je kunt kiezen om je te richten op je vrijheid! Dus sta op, sla je vleugels uit en laat je meevoeren met de wind wees als een zwaluw in zijn volle vlucht.

Wat dit met mij heeft gedaan is veel! Steeds als ik dit lied hoor word ik gesterkt om te doen wat mijn hart mij ingeeft ( zweef als een zwaluw in zijn volle vlucht), steeds als ik dit lied hoor word ik eraan herinnerd om me te richten op licht en positieve dingen ( meevoeren met de wind), elke keer wanneer ik het lied hoor voel ik me blij dat ik een keuze heb. ( je kunt je richten)

Ik zie in mijn praktijk zoveel mensen die zich vastgebonden voelen. Vastgebonden in werk, in relaties, gevoelens of gedachtes. Het moment dat zij de vrijheid kiezen is ontroerend. Daarvoor hoef je niet altijd persé iets op te geven, daarvoor hoef jij je misschien alleen maar om te draaien in de storm. Met de wind in de rug, Je armen spreiden en kijken waar je uitkomt.
( je hoeft of kunt niet altijd de situatie te veranderen maar wel de manier hoe jij erin staat)

( citaat door een onbekende: Donna Donna is geschreven in de tweede wereldoorlog, in een tijd dat de Joden als kalveren naar de slachtbanken in concentratiekampen werden gevoerd. Zelfs in deze donkere oorden waren sommige mensen in staat de zwaluwen te zien vliegen…Vrijheid van de ziel kan de mens nimmer worden afgenomen.)