meditatieoefening voor in de klas

Door Tessa Totaaltheater // augustus 31


Meditatie kan heel veel doen voor kinderen en volwassenen. Je traint je geest. Hierdoor zul je bewuster worden van jezelf, bewuster worden van je omgeving en zul je,je automatisch beter kunnen ontspannen. Meditatie brengt een betere concentratie, focus en helderheid. Er ontstaat een toename van creativiteit op gebied van actie, gedachten, uitingen en kunst. Je ontwikkelt meer geduld, tolerantie en acceptatie ten opzichte van jezelf en naar anderen.
Opdracht: benoem de volgende opdracht Ga rustig liggen op de grond, sluit je ogen en wees zo stil als je nog nooit geweest bent. We gaan proberen om zo lang mogelijk stil te zijn. Ook je lichaam maak je stil, dus zorg ervoor dat je niets beweegt.
Doe de muziek aan en vertel:
Stel je in gedachte voor dat jij op een open veld bent, je bent aan het vliegeren en het gaat geweldig. De vlieger gaat steeds hoger en hoger en ineens ga jij ook langzaam de lucht in. je voelt dat je voeten langzaam van de grond gaan. Je kijkt naar beneden en ziet dat de bomen en huizen steeds kleiner worden. Wat mooi, je vliegt. Je kunt alles zien.
Ineens ben je zo hoog dat je bovenop een wolk kunt klimmen. Voel eens in je eigen gedachte met je handen hoe deze wolk voelt. En voel eens met je gedachte je voeten, hoe voelt dat lopen op een wolk? Rustig ga je zitten bovenop de wolk. Je kunt vanaf die wolk alles beter zien. Kijk eens naar beneden, wat valt je op? Wie zie je allemaal lopen? Ken je mensen? En wat doen ze?
Kijk maar eens rustig om je heen, wat gebeurt er verder?
Na ongeveer 2 minuten stilte zeg je:
Begin rustig te bewegen ( in het echt) met je handen, beweeg ze op de muziek, luister maar! Nu mag je ook armen in beweging brengen, neem de tijd.
Rek je uit en ga rustig zitten.
Prachtig om te zien welke verhalen er allemaal naar boven komen! Luister naar de kinderen, luister naar hun verhalen. Er zal geuit worden, kinderen krijgen de kans om hun fantasie de vrije loop te laten. Hierin kunnen ze dromen herkennen, wensen ervaren en emoties een plek geven.
Veel plezier!
Tips voor muziek: Canon – Pachelbel, Spiegel im spiegel – Arvo Part, Air – Bach