Theateroefening met flexibel avontuur

Door Tessa Totaaltheater // juli 22

Een theateroefening met flexibel avontuur
Deze theateroefening is hartstikke leuk om te doen! Zo leuk, je kunt het heel vaak herhalen. Gewoon in klas, de speelzaal ( en tijdens deze corona tijd in de huiskamer.)

Doel: Inspelen en samenwerken, Observeren en volgen/nadoen. De kinderen leren tijdens deze oefening hun lichaam in te zetten en hun bewegingen zorgvuldig te kiezen. Lichaamsbeheersing is een groot doel van deze oefening. Tevens komen ze spelenderwijs  in contact met divers lichaamsgebruik en lichaamstaal. Zo wordt iedereen eigenlijk uitgedaagd om hun lichaam op andere manieren te bewegen.
Ook binnen de sociale en persoonlijke ontwikkeling zie je hier gave momenten ontstaan. Kinderen helpen elkaar, houden elkaar in de gaten. Door het belevingsverhaal zijn ze zeer geconcentreerd, super werkt dit! Ik heb kinderen gezien die tijdens deze oefening hun onzekerheid ‘vergeten’ en helemaal opgaan in de beweging en samenwerking. Durven, fouten mogen maken en fysieke risico’s nemen vind ik heel belangrijk, dit zal in deze oefening dus veel aandacht mogen krijgen. Stimuleer vooral het nemen van risico’s. Want heel belangrijk om mee te geven voor de rest van je leven: Als je aarzelt, groeit je angst; als je waagt, groeit je moed!

aanleren in fases: 

Fase oriënteren: Lees de titel van deze les. Waar zou deze over kunnen gaan? waarom denk je dat? Hoe zou je dit vinden? Verzin er maar op los. Lekker fantaseren is heel goed! 

Fase onderzoeken: Lees het onderstaande verhaal voor. Een theateroefening met een flexibel avontuur.

Jullie zitten tijdens een geweldig schoolreisje opgesloten in een museum.  Waarom hebben jullie je dan ook voor de  grap verstopt?

Het is al 19 uur geweest, De security is weg, deuren zitten op slot…behalve 1 deur aan de overkant van de zaal.  

jullie willen natuurlijk zonder problemen deze museumzaal verlaten. Er is maar 1 probleem: door de hele zaal zitten verborgen laserstralen ( alarm). Deze laserstralen kan alleen de voorste zien….oei het is erg lastig, je moet er onderdoor, overheen, kruipen, koprol, radslag.

opdracht: Verzin welke bewegingen we allemaal kunnen maken? Laat de beweging maar zien. Zo krijgen we zo veel mogelijk ideeën.  Inspireer elkaar. 

opdracht 2: Bekijk onderstaande foto

Opdracht 3: ( voor tijdens deze corona tijd) Hoe zou een museumzaal eruit kunnen zien? Tafels stoelen standbeelden, kussens, vloerkleden, planten. Bouw een museumzaal na met de spullen van je eigen huis. verzin er maar op los.

Fase uitvoeren: 

Ga helemaal in het uiterste hoekje ( van het klaslokaal, de speelzaal of de kamer)  staan, zo ver mogelijk bij de deur vandaan. Maak een rij van klasgenoten ( of familieleden)  Kunnen jullie de zaal in het museum verlaten zonder dat het alarm afgaat? 

De voorste verzint de route door de museumzaal en ook de bewegingen….want de voorste ziet precies waar de laserstralen zijn! ( doe de voorste dus precies na!) 

Doe de muziek aan want met muziek is het een stuk leuker en spannender. Veel plezier allemaal!

Praktisch ( voor op school) : Verdeel de klas in groepjes van ongeveer 5.  Om de beurt zullen ze de opdracht uitvoeren. Er zitten dus steeds kinderen aan de kant te observeren. Deze groep kun je de taak geven van ‘alarm zijn’ ( een geluid maken als iemand de laserstraal aanraakt) maar ik zou er zelf voor kiezen om dit, zeker in het begin, niet te doen. Juist de ruimte geven voor ‘fouten maken’ zal de groep verder brengen in beweging. Ze zullen meer durven uit te proberen en risico’s te nemen.