het kleine geluk!

Door Tessa Totaaltheater // juni 23

Mensen zijn geneigd om zo ver weg te kijken. Te wachten op geluk in plaats van het geluk te zien.  Zich met anderen te vergelijken en zich ”met een beetje jaloezie” te richtten op datgene wat ze zelf niet hebben. Kijk eens wat dichter bij, de tekening van je kinderen, de vogels in  je tuin of het water dat druppelt uit je kraan…..het kan allemaal klein geluk zijn.

In ons dagelijks leven doen we veel dingen automatisch: Opstaan, eten, fietsen, douchen. Wanneer we dagelijks dezelfde route fietsen, letten we eigenlijk nauwelijks op de omgeving. Bij thuiskomst herinneren we ons dan ineens dat we eigenlijk hadden willen ‘om fietsen’ om nog een bloemetje te brengen bij oma.
Steeds dwalen onze gedachten af naar dingen die ons bezighouden: wat we allemaal nog moeten doen, wat we tegen de juf van de kinderen hadden moeten zeggen, hoe we eruit zien, de drukke dag die morgen gaat komen of wat de buurvrouw zei en hoe ze dat bedoeld zou moeten hebben…
Zo kunnen we een groot deel van de dag gewoon ‘missen’, omdat onze gedachten in het heden of het verleden zijn. Stressvolle gedachten ( die komen heel veel voor) malen en malen vaak door. Kijk eens naar jezelf  en let maar eens op of dat klopt.
Herken je dat? Je bent ergens teleurgesteld over en je gedachten maken het steeds een stapje erger!  “Dat was niet leuk van haar/ vorige week zei ze ook al iets vreemds/ zal ze me nog wel leuk vinden?/ zie je nu wel mensen gaan zich tegen me afzetten/ dat is al jaren zo/ ik ben ook niets waard”…..enzovoort
En dit maak ik dagelijks mee in mijn praktijk voor danstherapie- en stemtherapie! Wat een spanningen dragen cliënten met zich mee. Ik maak kennis met artsen, schrijvers of kassières, mensen met uiteenlopende beroepen maar allemaal met dezelfde eigenschap…ze laten zich meevoeren in gedachten, verwachtingen, prestaties en stress.
Je kunt het roer omgooien! Je kunt een stap nemen om weer te gaan leven en oog te hebben voor het kleine geluk!
Neem vandaag de beslissing om vanaf NU aandacht te hebben voor wat je doet en wees je bewust als je weer gaat denken. Elke keer als je gedachten komen  (en dat is heel vaak ) breng je, je aandacht op een vriendelijke manier weer terug in het nu: breng letterlijk je aandacht bij wat je doet, voelt en ervaart.
De gevolgen zijn geweldig:
– Je houdt minder ruimte over voor piekeren. Je bent je sneller bewust van wat er zich in je gedachten afspeelt. Je kunt het signaleren en weer laten gaan.
– Je raakt meer vertrouwd met wat er in je lichaam afspeelt. Je bent je dus sneller bewust van de spanningen in je lichaam. Je voelt de spanning en kunt het dan ook sneller loslaten.
– Je ervaringen zijn een stuk levendiger en intenser door er je volle aandacht aan te schenken. Wie aandachtig leeft, heeft meer oog voor het kleine geluk!