Zangers wees aanwezig!

Door Tessa Totaaltheater // juni 17

Ook deze week kwam het weer aan de orde, veel zangers hebben het idee dat ze op het podium “iets” moeten doen. (Ik spreek hier niet alleen over amateur zangers en koren, ook professionele zangers lopen hier vaak vast.) Dit “IETS” resulteert vaak in bewegingen die er geforceerd of gespannen uitzien. Of eindigt in een presentatie waar het publiek niet geboeid naar kan blijven kijken. Ook zie ik vaak bewegingen als de zij sluit pas of handen die zodanig bewegen dat ze de zangtechniek lijken te ondersteunen….OEI! Deze resultaten dragen niet bij aan een geloofwaardige, boeiende presentatie.
Als dans en stemtherapeut analyseer ik lichaamstaal en stemgebruik, ik zoek altijd naar een kloppend geheel. Je lied en je lichaam/uitstraling moeten  hetzelfde verhaal vertellen!
Belangrijk om te onthouden: Je moet niets doen, je hoeft er alleen te ZIJN! Als je kunt ZIJN dan ben je helemaal aanwezig! Je hebt aandacht voor het moment, vanuit deze aandacht weet je wat je zingt. En voel je precies wat het met je doet. Hierdoor presenteer jij, je eerlijk en echt en straal je uit wat je voelt.
Ook kun je vanuit deze aanwezigheid veel beter voelen wie je publiek is en hoe je contact zou kunnen maken. En geloof me: Het “Doen”ontstaat vanzelf, gewoon vanuit het ZIJN! Daar hoef je dus niets extra’s voor te doen.
Wil je leren zijn? eerste basisoefening: * Neem als je gaat beginnen letterlijk je plek in. Sta met aandacht, voel je voeten, ervaar je lichaam en kijk om je heen. * Beleef nu de 3 W’s. – Waar ben ik, waar sta ik in de ruimte? – Wat vertel ik? wat wil ik overdragen? – Wie ben ik en voor wie zing ik? Als je werkt met choreografieen komen er andere belangrijke factoren bij kijken – maar dat is weer een heel ander verhaal!