Stoere zangers met tranen!

Door Tessa Totaaltheater // juni 17

Stoere zangers met tranen en professionele zangeressen die in huilen uitbarsten het komt echt voor! Er zijn 2 verschillende ”soorten zangers” die in presentatie training komen:
1. – De eerste groep wil graag precies weten hoe zij zich presenteren. Ze vragen praktische informatie over hun persoonlijke verbeterpunten.
2. – De andere groep voelt zich ( ineens) anders/ gespannen op het podium. Ook merken ze dit in hun zingen, ze zijn op zoek naar vrijheid.

Binnen welke groep de zanger valt maakt voor mij eigenlijk niet uit. De eerste vraag die ik aan elke zangers stel is: Waar zing je over? Wat doet dit met jou? Wat is jouw verhaal?
In de meeste gevallen wordt hier niet goed over nagedacht. Of er wordt wel over nagedacht maar de zanger vergeet de vraag ‘wat doet het met mij’?
De 1e opdracht: Zing het nummer nu eens vanuit je eigen verhaal. Geef het verhaal mee met je klanken. Ik wil graag naar je luisteren.
En dan gaat het in veel gevallen ineens open. De stoere zanger slikt zijn tranen weg en de emotionele zangeres is zo geraakt dat ze geen noot meer wil uitbrengen.
En hier ligt de weg tot groei! Wees niet bang voor je tranen. Laat ze er zijn. Huilen is het loslaten van pijn, huilen geeft ruimte.
oefening: komen er tranen? Zing gewoon door! Laat je tranen gewoon stromen en zing, zing trillend, zing hard, zing pratend, zing met horten en stoten, met ziel en zaligheid…..ga gewoon door! Als je dit maar gewoon blijft toelaten, netzolang je zelf niet meer hoeft te huilen, dan kun je het overbrengen op je publiek.
En dan huilt je publiek.
Je raakt je publiek, gewoon door jezelf te zijn!